top of page

sobre mi

Marcel Ortega i Martí (La Secuita, Tarragona, 1990) reuneix en la seva experiència la direcció de cor, d'orquestra i de banda.

El seu perfil divers i versàtil, coneixedor de la veu i dels instruments d'orquestra, li ha permès afrontar repertoris simfònico-corals com ara el Rèquiem de Mozart o la Novena Simfonia de Beethoven, així com ser assistent del mestre Arturo Tamayo amb  l'Orquestra i el Cor de Radiotelevisión Española. La seva inquietud per la música actual i per la descoberta de repertoris l'ha portat a estrenar la Primera Simfonia Imperial Tàrraco de Joan Guinjoan o In Blood We Trust, simfonia per a banda, electrònica i grup vocal de Xavier Gelabert, així com a dirigir les estrenes espanyoles de la Christmas Symphony de William H. Fry, la Simfonia Una noche en los trópicos de Louis-Moreau Gottschalk, la Simfonia Irlandesa de Charles V. Stanford o Finish Line de Cindy McTee. Gran amant de l'òpera, té prevista properament la direcció de Les noces de Figaro i ha dirigit la major part de preludis i obertures de Wagner, Verdi i Mozart.

Ha estat convidat per l'Orquestra Simfònica del Vallès, la Camerata Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú o l'Orchestre Buissonnier de Ginebra. Ha dirigit l'estrena europea de la Simfonia Inacabada de Schubert, completada gràcies a intel·ligència artificial, en el marc del Barcelona Mobile World Congress. Durant la seva formació ha dirigit l'Orquestra Simfònica de Bilbao, l'Orquestra Simfònica d'Euskadi i l'Orquestra de Cambra de Ginebra. Ha estat titular de l'Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili i és director i fundador de la Jove Orquestra InterComarcal de Catalunya, amb qui ha dirigit en el Festival Mil·leni de Barcelona, ha liderat espectacles amb ballet i ha estat director artístic del projecte 'Tutti!-Músic Builds Europe', que els anys 2013 i 2014 va reunir 90 músics d'Itàlia, Alemanya i Espanya. 

 

Des de gener de 2019 és el director de la Banda Municipal de Castelló, plaça que obté per oposició. El seu període com a titular es caracteritza per l'aposta per la música d'avantguarda amb estrenes i encàrrecs, la consolidació del repertori simfònic original, l'apropament al teixit associatiu local i la defensa dels projectes pedagògics i de diversificació. Ha estat director de la Banda Municipal de Música de Lancy, Suïssa, i ha estat convidat per la Banda Municipal de Barcelona, la Banda Simfònica del Conservatori Superior de Música del Liceu i la Banda Simfònica de Reus; properament dirigirà la Banda Municipal de Vitòria. 

De la seva experiència coral cal remarcar el pas per l'Escolania de Montserrat, la Cappella Gregoriana de la catedral de Bolonya o el Cor Jove Nacional de Catalunya. El seu interès per la música antiga el porta a crear i dirigir el Grup Vocal Lut, especialitzat en música dels segles XVI i XXI, i a participar en el Curs de Música Antiga de Daroca. El Secretariat de Corals Infantils de Catalunya li ha publicat diverses obres i és guanyador de dues categories del Premi de Composició per a Corals Infantils Ciutat de Reus.

Pedagog vocacional i incansable, entregat al treball amb els joves, ha col·laborat amb els conservatoris de Ginebra, Barcelona, Tarragona, Terrassa, Valls i Reus, ha estat convidat per la Jove Orquestra de Ponent, la Jove Orquestra Simfònica de Castelló, la Banda Juvenil de Tarragona, els cors de les Joventuts Unides de la Sénia i ha liderat un projecte de fusió banda-cobla amb el Conservatori dels Pirineus i la Cobla Berga Jove.

Marcel Ortega i Martí és titulat superior en les especialitats de Direcció de cor i Direcció d'orquestra, que obté amb les màximes qualificacions a Musikene, Centre Superior de Música del País Basc (2014). Passa un any al Conservatorio G. B. Martini de Bolonya, on té l'oportunitat de familiaritzar-se amb l'òpera italiana i realitza el Màster en Direcció d'orquestra a la Haute École de Musique de Ginebra, Suïssa (2017). Ha estat becat per les Fundacions Hans Wilsdorf i Edemond de Rottschild per assisitr al Gstaad Conducting Academy a càrrec de Jaap van Zweeden, titular de la Filharmònica de Nova York, i ha participat en la Italian Opera Academy a càrrec de Riccardo Muti.

CV català
CV español
Copy%20of%20DSCF7289-2048x1365_edited.jp
bottom of page